Skal sommerhuse energimærkes?

Skal sommerhuse energimærkes?

Danmark har et mål om at mindske CO2-udledningen med 70% inden 2030. Et af de mest effektive tiltag for at nå dette mål er at mindske energiforbruget i vores bygninger. Derfor er der blevet indført krav om energimærkning af bygninger, herunder også sommerhuse.

Energimærkning af sommerhuse blev obligatorisk i 2013. Formålet med energimærkningen er at give en vurdering af sommerhusets energimæssige tilstand og samtidig give anbefalinger til energibesparelser. Dette kan hjælpe sommerhusejerne til at træffe beslutninger om energieffektivisering, og dermed mindske energiforbruget og CO2-udledningen.

Men hvem står så for at udføre energimærkningen af sommerhuse? Energimærkning af sommerhuse skal udføres af en energikonsulent, som er godkendt af Energistyrelsen. Energikonsulenten skal gennemgå sommerhuset og foretage en række målinger og vurderinger af husets energimæssige tilstand. Energikonsulenten vil blandt andet kigge på isolering, varmeanlæg, ventilation og vinduer.

Når energikonsulenten har gennemført energimærkningen, vil sommerhusejeren modtage et energimærke med en karakter fra A til G. En karakter på A er det mest energieffektive, mens G er det mindst energieffektive. Energimærket vil også indeholde anbefalinger til, hvordan sommerhuset kan forbedres energimæssigt.

Men hvor lang tid tager det så at få lavet et energimærke til sit sommerhus? Tiden afhænger af en række faktorer, herunder størrelsen af sommerhuset og kompleksiteten af energimærkningen. Energikonsulenten skal blandt andet måle husets størrelse, udføre en blower-door-test og foretage en visuel inspektion af husets energiforhold. Derudover skal energikonsulenten også bruge tid på at udarbejde energimærkerapporten og karakteriseringen.

Alt i alt kan en energimærkning af et sommerhus tage et par timer at udføre, afhængigt af størrelsen og kompleksiteten af sommerhuset. Efterfølgende kan det tage et par dage at modtage energimærkerapporten.

Så svaret på spørgsmålet er, at ja, sommerhuse skal energimærkes og det er en energikonsulent, som står for at udføre energimærkningen. Tiden det tager at udføre energimærkningen afhænger af størrelsen og kompleksiteten af sommerhuset, men det kan tage et par timer at udføre og et par dage at modtage rapporten.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *